Blog

De stranden van Ibiza

Het magische eiland Ibiza kent veel variatie: rode aarde in het binnenland, zonovergoten boomgaarden, ruwe rotsen aan de kust en meer dan 70 mooie stranden, gelegen aan adembenemende baaien, die veelal een tropische uitstraling hebben. De kleinere stranden worden meestal met Cala aangeduid omdat ze in een baai (cala) liggen. De langgerekte stranden worden meestal aangeduid met Playa (Platja op zijn Catalaans) of met alleen de naam van de plaats. Het hoogseizoen is van juni tot en met september, waarbij de Spanjaarden zelf vooral van begin juli tot half september het eiland bezoeken. Voor de Nederlanders zijn ook de meivakantie en de herfstvakantie populair. Ook korte vakanties (weekend trips) worden steeds vaker geboekt, want Ibiza heeft bijna het hele jaar door lekker weer!

De bekende stranden van Ibiza

De meest bekende stranden liggen in de buurt van Ibiza stad: Playa d’en Bossa en Figueretes liggen ten zuiden van de stad en zijn vanuit het centrum makkelijk te bereiken. Hier komen ook veel jongeren, die ’s avonds naar de grote clubs gaan en overdag hun roes uitslapen. Talamanca ligt ten noorden van de stad, de stranden van Salinas en Es Cavallet liggen ten zuiden van het vliegveld. Bij al deze stranden is er veel keuze aan restaurants: bij Figueretes zijn deze voornamelijk toeristisch, maar bij Playa d’en Bossa zijn er ook meer exlusieve restaurants zoals Nassau en Ushuaïa. Jockey Club bij Salinas en El Chiringuito bij Es Cavallet zijn erg populair onder de Nederlanders. Bij Talamanca zit onder meer de Harbour Club.

Ten zuidwesten van het vliegveld ligt Cala Jondal, een erg populaire baai bij Nederlanders, met als bekende strandtenten Blue Marlin (zondagmiddag met dj’s en live muziek), Yemanja en Tropicana. Jondal is een combinatie van zandstrand en stenen. Vlak voor Jondal ligt Sa Caleta, een verscholen baai, met historische waarde en voorbij Jondal liggen enkele kleine baaien in de buurt van de plaats Es Cubells, zoals Es Xarco en Es Torrent. De meeste strandtenten en restaurants aan deze kant van het eiland zijn exclusiever en bieden een uitgebreide kaart met veel verse vis.

Stranden in het zuiden EN WESTEN van Ibiza

Helemaal in zuiden ligt het onbewoonde mini eiland Es Vedra, in feite een grote rots in het water. De magische ligging met de ondergaande zon die achter de rots verdwijnt is aanleiding geweest voor veel mythische verhalen. Het strand dat uitkijkt op Es Vedra heet Cala d’Hort, een mooie baai waar je uitstekend kunt eten. Richting San Antonio ligt eerst Cala Vadella, een mooie kindvriendelijke baai, ideaal om te snorkelen en te waterfietsen. Iets verderop ligt de toeristische baai Cala Tarida. Daarna volgt Cala Bassa, met verschillende hippe en luxe strandtenten. In de buurt van de stad San Antonio zijn veel kleine stranden, vaak met stenen en rotsen. In de stad bevindt zich het beroemde Cafe del Mar, pal aan het strand, bekend van de lounge muziek en de ondergaande zon. Het rotsachtige gebied boven San Antonio gaat door tot aan San Miquel, waarboven de prachtige baai Benirras ligt. Op zondagmiddag verzamelen daar veel hippies met trommels om er een feestje te bouwen tot zonsondergang.

Stranden in het noorden van Ibiza

In het noorden ligt Portinatx, een idyllische baai met een heel ander toerisme dan in het zuiden: minder hip en heel betaalbaar. Het noorden heeft een aantal kleine, vaak minder drukke stranden. Een groter strand is Aguas Blancas, bekend om haar zwarte zand en de wilde zee, en zeer geliefd bij de nudisten. Culinair is het wat minder.

Stranden in het Oosten van Ibiza

In het oosten liggen veel populaire stranden rondom de stad Santa Eulalia, zoals Es Canar en Cala Llonga. Deze stranden zijn erg toeristisch, maar er zijn ook wat meer exclusieve strandtenten, zoals Amante (Cala Llonga). Boven Santa Eulalia liggen nog enkele verscholen baaitjes zoals Cala Mastella (bereikbaar via een bospaadje en heeft een klein restaurant met alleen een eenvoudig dagmenu, meestal paella van verse vis) en Cala de Boix met uitstekende zwem- en snorkel condities. Deze baaien zijn ook de moeite waard om met een boot te bezoeken.

Stranden Ibiza