Ibiza

Ibiza

Over Ibiza

Ibiza (Eivissa) maakt deel uit van de Spaanse eilandengroep Balearen, waarvan Mallorca het grootste eiland is en Formentera het kleinste (bewoonde) eiland. De totale oppervlakte van Ibiza is 573 km2 en de belangrijkste plaats is de hoofdstad Ibiza, waarvan het oude centrum (Dalt Vila) door Unesco tot werelderfgoed is benoemd. De gemeente Ibiza telt circa 50.000 inwoners, een aanzienlijk aantal van de totale bevolking van het eiland: ongeveer 140.000 inwoners.

Culturele stromingen

Het eiland Ibiza heeft altijd een grote aantrekkingskracht gehad op bepaalde culturele stromingen. In de jaren zestig trokken er veel hippies naar het eiland, waardoor het een zekere vrijheid en openheid uitstraalde. In de jaren 70 kwam het toerisme op gang en in combinatie met vele kunstenaars die er gingen wonen, kwam er een soort magische sfeer op het eiland. In de jaren tachtig veranderde het eiland langzaam naar een meer muziekgedreven cultuur, waar veel jongeren op af kwamen, hoewel de hippiecultuur nooit helemaal is verdwenen en er nog steeds veel kunstenaars wonen. Eind jaren tachtig ontstond een housecultuur op het eiland met een eigen Balearic Sound en dankzij de wereldberoemde DJs in de grote discotheken als Pacha, Space, Amnesia, Privilege (voorheen Ku, nog altijd de grootste discotheek ter wereld) en sinds enkele jaren ook Ushuaia en Lio, heeft Ibiza de status van party eiland weten te behouden.

Naast een naam als party eiland staat Ibiza ook bekend om haar prachtig natuur, zowel aan de kust als in het binnenland. Sommige stranden geven bijna een caribisch gevoel door het witte zand en de heldere turquoise zee; ook de vele palmbomen op het eiland geven een tropische sfeer.

Regio’s IBIZA

Het eiland is opgedeeld in 5 regio’s, elk met een belangrijke stad als middelpunt, te weten: de hoofdstad Ibiza, San Antonio, Santa Eulalia, San Josep en San Joan. Elke regio heeft haar eigen stranden, waarvan de meest druk bezochte stranden in de buurt van de hoofdstad en San Josep zijn. De lokale bevolking spreekt een eigen dialect van het Catalaans (Ibicenco), maar de gangbare taal is Spaans. Naast het toerisme leeft de bevolking van de landbouw en de visserij.

Wonen op Ibiza

Ibiza heeft veruit de hoogste cijfers voor verhuur van woningen in Spanje. De verhuur van exclusieve woningen kent in het hoogseizoen exorbitant hoge prijzen. Op de Balearen wordt gemiddeld 21% van de woningen verhuurd en op Ibiza is dat ruim 30%. Ook heeft Ibiza gemiddeld de hoogste prijs per huis van Spanje. Daarnaast is 33% van de huizenbezitters op Ibiza een buitenlander.